čtvrtek 5. srpna 2010

LDT 2010 - 6. den


Šestý táborový den měl tento program: dopoledne - dopo naruby (radní si vymění role s občany), odpoledne- střežení soli, večer- turnaj v petanque. Jídelníček: snídaně- sýrová pomazánka, chléb a čaj, svačina - ovoce a rohlík, oběd- kapustová polévka, špenát s bramborem a vejce, svačina - přesnídávka, rohlík a čaj, večeře- rybí pomazánka, chléb a čaj.

Zamlžené ráno nás dnes nevítalo zrovna příjemně, ale naše statečné děti se nedaly zastrašit, zuřivou běhací rozcvičkou mlhu rozehnaly a do Hustopečí nad Bečvou zavítalo slunce. Nejen, že zavítalo, ale rovnou se do nás opřelo celou svou silou. Dopoledne "naruby", kdy děti vládly na pár hodin táboru, nadchlo především vedoucí a instruktory, kteří to vítali a řádně si jako děti zadováděli.

Nicméně musíme pochválit i vedoucí z řad dětí, kteří neposedné dospěláky umně usměrňovali.Po dopolední svačině jsme se přesunuli k nedaleké řece, kde jsme se s dětmi velmi rádi schladili, někteří rybařili, jiní zase trénovali házení žabek, ale celkově se první koupání povedlo. Odpoledne bylo ve znamení her, nejprve si děti zkusily najít poklad pomocí azimutů a buzoly.
Některým oddílům to sice dělalo malé problémy, ale po vyladění technických problémů se podařilo najít všechny čtyři ukryté poklady. Dle časů nalezení pokladů děti také nastupovaly k druhé části odpolední hry a to k střežení soli. Jeden člen oddílu byl nesen čtyřmi oslepenými kamarády z oddílu a jeho úkolem bylo je navigovat skrz bludiště. Šlo samozřejmě o nejlepší čas.

A večer? Večer jsme děti seznámili s francouzskou národní hrou Petanque a zároveň jsme zahájili turnaj v této hře. Tato zvláštní hra děti moc bavila, protože se všichni bez rozdílů střídali a zahráli si tak opravdu všichni, nikdo se totiž nevymlouval, že to neumí hrát - neuměl to nikdo. Hráli jsme dlouho, až do přerušení zápasu pro tmu a právě, když se setmělo nastoupila poslední část dnešního programu - Stezska odvahy!

Absolvovaly ji skoro všechny děti, některé s přehledem prošly, jiné si musely zpívat... Menší děti šly samozřejmně po dvou. Děti už šly pěkně spát, takže zase zítra....